Dag 28 - Den lange veien mot Lindesnes

Den 14. strake dagen med sykling siden forrige sykkelløse hviledag bød på 15 mil med knallhard jobbing langs en rute som vi på forhånd hadde fått beskrevet som henholdsvis «litt kupert» og «veldig, veldig kupert» av ulike venner. Fasit ble 2460 høydemeter, noen av dem blant turens aller bratteste, så vi heller mot… rimelig kupert ja. Men hver meter vi tråkket, via Jøssingfjorden, Flekkefjord, Kvinesdal, og Lyngdal brakte oss nærmere turens endestasjon, som vi omsider nådde rundt 17:30, den 21. august 2016: Lindesnes Fyr. Veien har vært lang, men for et eventyr det har vært!

Det var utvilsomt en verdig sisteetappe. Som for å oppsummere reisen og minne oss på alt vi har opplevd underveis fikk vi i går kjenne på det aller meste. Sol og plaskregn, motvind og vindstille, landeveisidyll og Europaveimas, punkteringer og kloss-problematikk, bratte fjorder, nydelige tettsteder og postkortutsikt over havet. Det var en utrolig god, om enn litt surrealistisk og faktisk ganske vemodig følelse å telle ned de gjenværende kilometerne frem til Fyret omsider åpenbarte seg foran oss, i solskinn attpåtil.

Det eneste vi ikke fikk i går var møter med Kitch’n-butikker, i og med at det var en søndag, men til gjengjeld fikk vi igjen både lokalkjent guiding, bredskuldret motvindbrøyting og gode samtaler med Odd Sverre og Bjørn Reidar fra ledelsen i Kitch’n. Deres støtte til sykkelturen er en ting, men deres støtte til Others-konseptet betyr for oss uendelig mye mer, og er helt konkret med på å forandre liv og skape nye muligheter for mennesker i Bangladesh, Pakistan og Kenya. Fra hjertet, og på vegne av alle som jobber i Others: takk! Vi ser frem imot å videreutvikle vårt samarbeid i årene som kommer.

Underveis på turen har vi også vært så heldige at vi har fått møte på mange flotte og engasjerte Frelsesarméfolk. Og sannelig hadde en hel velkomstdelegasjon også tatt turen til Lindesnes fyr. Det var en trivelig overraskelse å bli gjort stas på med heiarop, flagg, ja til og med en uniformert flaggbærer i det vi trilla ned mot fyret. I tillegg fikk vi som skulle mot Oslo en god dusj og en enda bedre pizza hos Frelsesarmeen i Mandal på vei hjemover. Tusen takk til hver og en av dere som stilte opp i går, og alle dere andre som har hjulpet og tilbudt å hjelpe oss nedover underveis.  

Fasit hva gjelder totale kilometer og høydemeter kommer i boka som blir klar i høst. Men det aller mest motiverende for oss er at vi underveis har fått muligheten til å spre det glade budskap i flerfoldige lokalaviser og radiostasjoner, at vi har hatt utrolig mange hyggelige besøk på Kitch’n butikker og delt ut dusinvis med Others-buketter fra Mester Grønn. Johannes har vel tatt ca. 100 000 bilder som blant annet skal kokes ned til en bok vi allerede nå kan garantere blir både vakker og lesverdig. Vi føler utvilsomt på mestring og stolthet, men mest av alt glede og takknemlighet over å være en del av et større og meningsfylt arbeid.

Vi må rette en stor takk til alle som har vært med på å gjøre denne turen mulig. I tillegg til Kitch’n må vi takke våre mange sponsorer, særlig Kverneland Bil, Trek, og Uno X, som har gjort at vi har kommet oss rundt i god stil, i tillegg til Spinn, Thon Hotels og Kaffa, som har gjort at vi har kunnet se freshe ut, sove godt og fått inntatt nok koffein underveis. Stort takk, naturligvis, til Johannes og Clement som har jobbet knallhardt med dokumentasjon av turen. Johannes ga aldri opp å prøve å få Jan til å smile på bildene, noe som i seg selv er beundringsverdig. Stort takk også til Richard og Dan Cato for stødig kjøring og uvurderlige bidrag til organisering og opprettholdelse av godt humør. Ikke minst, takk til gjestesyklister Odd Sverre, Bjørn Reidar, Rune-Alexander, Tor Ove, Benjamin, Sven, Egil, Jan Harald og Trond for god guiding, gode samtaler og gode rygger å ligge bak.

Til slutt, takk også til alle dere som har fulgt oss og støttet oss underveis. Reisen er over, men Others-varer og handlenett fås fortsatt kjøpt hos Kitch’n. Våre fantastiske sykler fra Trek som nå selges (snufs…) til inntekt for saken ligger fortatt ute i noen dager på Finn. Others-buketter fås fortsatt kjøpt hos Mester Grønn, og nettbutikken til Others får snart inn spennende nye varer. Med andre ord – vi håper at dere vil fortsette engasjementet for Others!

Det eneste vi ikke fikk gjort i går var å skrive oss inn i boka som vi i ettertid har hørt at de har liggende på Lindesnes Fyr for syklister som har tatt turen fra Nordkapp. Vi vurderer nå å sykle tilbake, slik at vi får gjort det. Men det får kanskje bli neste uke… I mellomtiden – her er siste dose med bloggbilder fra Johannes. Så er det bare å glede seg til boka! 

 

Dag 27 - Mye vær for penga

Det var det han sa, Trond fra Frelsesarmeen i Stavanger, som var med oss og syklet fra Stavanger til Egersund. "I dag har dere fått mye vær for penga!" Jeg vil vel nesten si vi fikk alt av vær - i hvert fall med plussgrader. De 10 milene ble syklet i sol, opphold, vind og regn. Etterhvert mye regn og mye vind - midt i mot! Heldigvis hadde vi mange hyggelige stopp underveis som ga mulighet for hvile, varme, tørt skift og påfyll av energi.

Turen startet startet med god kaffe hos Coffeeberry i Stavanger og fortsatte med blomster fra Mester Grønn og vafler hos Kitch'n på Torgterrassen. Deretter fortsatte vi sørover med stopp hos Kitch'n på Kilden, Kvadrat, Ålgård, M44 på Bryne og til slutt Egersund. På disse stoppene fikk vi servert frukt, cola, hjemmelagde energibarer, sjokolade, lakris. Ikke måte på hyggelige folk og oppvartning for våre lynvisitter.

Med åtte mann i pelotonen fikk vi prøvd oss på ei skikkelig rulle i dag. Gikk ikke så verst inntil vind, regn og trafikk gjorde det litt for vanskelig å få til. Vel framme i Egersund takket vi Trond, Sven Magne og Egil for hyggelig følge og sendte dem tilbake til Stavanger med buss for tog. Gøy å være så mange positive folk sammen, det er bare å fortsette å tråkke på!

I morgen venter - utrolig nok - siste etappe av fire uker på sykkelsetet, og en reise som har tatt oss fra Nordkapp til Lindesnes. Som mange nok har fortalt oss, blir det en knallhard og lang etappe. Vi tar tiden til hjelp og håper på sol og medvind. Snakkes!

Dag 26 - Ekte sommerdag på Vestlandet

Trade for Hope pelotonen eser stadig ut. I dag fikk vi selskap av ytterligere to staute mannfolk i olivengrønne Trade for Hope tights, og det var ikke hvem som helst heller - Odd Sverre og Bjørn Reidar er, i tillegg til å være sykkelentusiaster, henholdsvis daglig leder og kjedeleder i Kitch'n. Dette er jo så mye mer enn bare en sykkeltur... Og derfor er vi utrolig glade for å ha med nettopp disse to resten av veien til Lindesnes. 

I tillegg var vi nok en gang så heldige at vi hadde med oss en lommekjent lokalguide, Tor Ove fra Frelsesarmeen i Haugesund. Han loset oss trygt helt frem til fergen ved Arsvågen, via den ene idylliske veien som vi neppe ville ha funnet selv etter den andre, og vi kunne suse rett igjennom veikryss som ellers ville krevd stopp og hektisk Google Maps-aktivitet. Ved fergen satt han kursen tilbake mot Haugesund og ukas fest på Frelsesarmeen. Takk for godt selskap og god drahjelp! 

Forøvrig gikk dagens tur fra Leirvik på Stord, først via Bømlo. Vi følte oss ganske tøffe der vi syklet i flokk, og vinket ivrig til en barnehage vi møtte på vår vei (at det var få som vinket tilbake tok vi oss ikke nær av). Etter en kort fergetur fra Langevåg til Buavåg tok vi gamleveien til Haugesund, der vi fikk en god drøs med Haugesund Avis og NRK Rogaland før vi møtte mannsterke opp på Kitch'n Amanda. Så bar turen videre i retning Stavanger på koselige veier, med koselige folk, i strålende sol. Man kan vel neppe ha det så mye bedre. 

Siste strekning på E39 mot fergen fra Arsvågen mot Mortavika vil vi neppe notere i favoritt-minne-registeret, og Rennfast tunnelene medførte skytteltrafikk med følgebilen og en del venting. Men med godt og vel 14 mil tråkking ble en mengde personlige distanserekorder slått, og vi fikk alle videreutviklet t-skjorte og sykkel-tights-skille som er en så herlig del av sykkelimaget. Med andre ord - nok en herlig sykkeldag!

 

Dag 25 - Gode venner

I dag har vi hatt med oss gode venner på ferden fra Bergen til Leirvik, Stord. Bo-storebror, Benjamin kom med natt-toget fra Oslo for å bli med på et par etapper. Veldig fint for Bo, og oss andre. Selvfølgelig! Fantastisk hyggelig også å få med trompetistsyklist Rune-Alexander på dagens etappe. Bergenfødt kjentmann som ledet oss trygt over de bergenske fjell via Fyllingsdalen, gjennom vakre Fana og videre til Os, ferga fra Halhjem til Sandvikvåg og helt fram til Leirvik. Fra Os fikk vi med Egil, Sven Magne og Adil fra Friskt Alternativ i Stavanger. Trivelige folk, som vi er veldig glad for at blir med oss helt til Lindesnes. Endelig en skikkelig peloton – med friske ben og nye samtalepartnere. Stort!

Som alltid ble det inspirerende besøk hos Kitch’n, denne gang i Fyllingsdalen, Os og Leirvik. Nydelige blomster, smil og godord fikk vi hos Mester Grønn i Leirvik. Journalist(er?) har vi også snakket med. Dagen ble avsluttet med sjøbad og grillmat i Sponaviko.    

Om dagens etappe var lang eller kort, hard eller lett, gikk fort eller sakte? Aner ikke, solen skinte!