Dag 7 - Hviledag

Dagen i dag har blant annet budt på følgende lærdom: skal du planlegge sykkeltur i Nord-Norge er det bedre å sjekke ruta med lokalbefolkningen enn med Google Maps. Vår resepsjonist kunne i dag fortelle at fergen vi hadde tenkt å ta i morgen har vært nedlagt i flere år. Det finnes heldigvis en annen rute kun et par mil lengre, også den avhengig av en ferge (som i sommer er utilgjengelig på grunn av veiarbeid, men som visstnok er erstattet av en midlertidig fergerute fra et annet sted…). Vel – vi føler oss nå noenlunde trygge på at vi kommer frem til Harstad tidsnok til møter med Kitch’n, Mester Grønn og Frelsesarmeen (stay tuned!).

Dagens hviledag har ellers gitt anledning til vedlikehold av både sykler, bil og slitne lår. En kjærkommen mulighet til å slenge opp beina, senke skuldrene – men også løfte blikket. Vi har vært på gudstjeneste i den lokale kirka, en fin anledning til å tenke på noe annet enn høydemeter, chamois-krem eller bakhjulet til han foran. I kirken fikk vi truffet ferierende venner fra Frelsesarmeen i Oslo, overvært dåpen til to Finnsnesbarn, og hilst på presten (som nå har tenkt seg en tur innom Kitch’n på mandag for å kjøpe Others-varer i gave til et vennepar – en klok prest, med andre ord!).

En del av liturgien gikk på forbønn for vår verden, og tankene gikk fort til dette – at for alt for mange i vår verden er en hviledag en uoppnåelig luksus. For alt for mange går dag etter dag med til det endeløse prosjektet med å få tak i nok penger til mat, husrom, og skolepenger for barna. Bildet nedenfor, tatt av Jan i Pakistan, gir et glimt av en virkelighet som dessverre fortsatt gjelder alt for mange - et barn, som skulle ha vært på skolen, eller lekeplassen - eller hatt en hviledag - men som i stedet må trå til for å få familieøkonomien til å gå opp. 

Desto mer bør vi sette pris på det privilegiet det er for oss å kunne reise rundt i de vakre omgivelsene vi nå reiser i, møte de flotte folka vi møter – og hvile når vi trenger det. Og desto mer motiverer dette til at denne reisen skal kunne bety noe for flere enn bare oss som reiser. Vi setter stor pris på alle små og store bidrag som hjelper oss å realisere det målet. Og heldigvis vet vi at alle bidrag nytter. Blant annet for kvinnene fra vårt produksjonssenter i Jessore, som du ser nederst her.  

God hviledag!